В пълна секретност вече 4 месеца българин и румънец лежат в следствения арест

...
В пълна секретност вече 4 месеца българин и румънец лежат в следствения арест
Коментари Харесай

Прокуратурата тихомълком е обвинила двама души за изнудване на Пеевски и Доган

В цялостна секретност вече 4 месеца българин и румънец лежат в следствения арест по обвиняване, че са изнудвали депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски и почетния водач на придвижването Ахмед Доган, заяви " Биволъ ". Основно настоящо лице по делото е румънският предприемач Овидиу Семенску, за който е пусната европейска заповед за следствие. Според прокуратурата през 2018 г. той е имал среща с българина Дилиян Георгиев и румънеца Дорин Йордаке, който е някогашен чиновник на румънската работа за битка с проведената престъпност и има бизнес у нас. На нея участва и четвърти човек, който все още е предпазен очевидец по делото. Именно той разкрива, че четиримата са обсъждали тайнствен доклад за контрабанда на цигари, направен от френските служби, в който попадали имената на Пеевски и Доган. Тогава румънецът Овидиу Семенску декларирал, че срещу 12 млн. евро имената на българските политици могат да изчезнат. 10 млн.евро щели да отидат за френския прокурор, а 2 млн.евро за медиаторите, т.е. за тях. Десет дни по-късно участникът в срещата подава сигнал в ДАНС, а през идващите месеци работи по техни указания при срещите си с Георгиев и Йордаке. Двамата са задържани през май 2019 година, откакто месеци наред били са подслушвани и следени. По случая обаче има редица странности. Кои са неразбираемите моменти?

 

Защо другояче хиперактивната и шумна прокуратура в тази ситуация пази цялостно безмълвие?

Един от най-интересните моменти е за какво прокуратурата, която се хвали с подробни прессъобщения за всевъзможни мижави случаи като кражба на стотинки от кафе автомат и ликвидиране на кон, не е пуснала нито дума за един толкоз сериозен случай. Още повече че Доган и Пеевски са измежду малцината, защитавани персонално от Националната работа за защита (заради известни единствено на НСО и Министерство на вътрешните работи заплахи). В случая има формирано досъдебно произвеждане и арести, които би трябвало да са подплатени със солидни доказателства. Но даже и при разглеждането на ограниченията за неотклонение на арестуваните (минали са цели шест дела), прокуратурата не осведомява обществеността за триумфа си. Не такова й беше държанието при следствието на хакването и източването на информация от Национална агенция за приходите или шпионския скандал с водача на " Русофили " Николай Малинов.  " На опитите за компрометиране на дейностите на правоохранителните органи прокуратурата ще дава отговор с гласност и бистрота, при съблюдаване на презумпцията за невиновност и законовите права на жителите ", написа прокуратурата във връзка делото " Малинов ". 

Дори и откакто в понеделник се разбра за случая, прокуратурата резервира безмълвие.

 

Кои са основните настоящи лица?

Прокурори

В другите етапи и съвещания вземат участие прокурорите Евгения Станкова и Ангел Кънев. Станкова стана известна с тезата, че чиновниците на компания " ТАД Груп ", упрекнати за хакерската офанзива на Национална агенция за приходите, са желали да дестабилизират страната, като превземат системата за автоматизирано напояване пред Народното събрание. Ангел Кънев пък наблюдаваше двете каузи против притежателя на „ Винпром Карнобат “ Миню Стайков и бе упрекнат от отбраната на Стайков, че е купувал парцели от компании, свързани с директните му съперници. Прокуратурата не отхвърли обвиняванията, но оневини служителя си като разгласи, че Кънев не познавал притежателите на въпросните компании съперници.

Обвиняеми

Те са трима. Двама от тях - българинът Дилиян Георгиев и румънецът Дорин Йордаке, са арестувани през май 2019 година, след месеци следене със СРС. Йордаке е някогашен чиновник на румънската работа за битка с проведената престъпност, където е отговарял за трафика на опиати, а по-късно за крадени коли. Въпреки че публично се занимава с бизнес и има сдружения в Румъния, България и Дубай, Йордаке декларира пред съда, че към момента е офицер. Освен това твърди и че е общоприет шеф на румънска фирма, която търгува с компании в България и купува лавандула за да основава плантации в Румъния. Георгиев е негов другар, който му помагал в бизнеса и с превод. Според capital.bg  българинът е съветвал контракта за продажба на Топлоелектрическа централа " Варна " на Ахмед Доган.

Третият обвинен Овидиу Семенску е предприемач и е разгласен за търсене по досъдебното произвеждане. За него написа, че е бил разследван в Румъния по съмнения в корупция, свързани с концесионер. 

Свидетел

Основният очевидец на прокуратурата е с тайна идентичност и номер 436. Според защитата това е Иван Петлешков, който бил медиатор при срещите и е съучастник в охранителна компания.

 

Какъв е този френски отчет?

В основата на изнудването съгласно прокуратурата стои отчет на френските спецслужби, който следва да бъде импортиран в Европейския парламент на 1 юни 2019 г.  " Вътре в отчета очевидецът показва, че тематиката била обвързвана с контрабанда на цигарени произведения, като със средствата от тази активност се финансират няколко терористични организации като " Ислямска страна ", " Ал Нусра ", ПКК и режимът на Башар Асад. Било посочено, че в покупко-продажбите като медиатори се употребяват няколко търговски сдружения от Дубай. Част от лицата, които се явяват медиатори сред компания " Булгартабак " АД и терористични организации. " Това разказва прокурор Евгения Станкова от профилираната прокуратура в едно от съвещанията по ограниченията за неотклонение на двамата арестувани, представена от capital.bg. Семенску показал на Георгиев и Йордаке отчета на iPad-а си, в който имало 20 страници, отдадени на България. Срещу подкупа френският прокурор щял да редактира наличието им.

В случая или въпросните френски служби са доста слаби, или рекетьорите нещо са се объркали, или тайният очевидец на прокуратурата нещо не е схванал. Френските служби просто повтарят цитати на своите турски сътрудници. През 2017 г. турската работа за битка с проведената престъпност и контрабандата (KOM) изпрати на основния секретар на Интерпол отчет, свързващ " Булгартабак "  с контрабанда на цигари. Първоначално българската прокуратура твърдеше, че не е чела този отчет и по тази причина няма да се самосезира. После - че прави някаква инспекция, само че че ще желае разяснения от Интерпол. Накрая и прокуратурата, и политиците, и медиите не помниха този случай.

Изключително необичайно е някой да бъде изнудван с нещо, което към този момент се е появявало в общественото пространство и е разполагаем на Интерпол.  

 

Може ли да има изнудване, без да бъдат най-малко разпитани жертвите?

От материалите по делото излиза наяве, че изнудваните лица Ахмед Доган и Делян Пеевски въобще не са били разпитвани. Затова пък са разпитвани някогашният и актуалният шеф на " Булгартабак ".

Поведението на прокуратурата несъмнено е парадоксално за българското право. В случая става дума за закононарушение, обвързвано с личността, и е процесуално наложително да бъдат разпитани жертвите. Подобно бе държанието на прокуратурата и през 2014 година, когато бе " оголен " скрит план за убийството на Пеевски. Потенциалната жертва бе разпитана след публичен напън, само че на излизане от следствието Пеевски даде да се разбере, че това въобще не му харесва. Очевидно някой си е водил мемоари тогава.

 

И още за приликите сред опитите за убийство и рекет?

Адвокатите на обвинените открито правят препратки към така наречен опит за ликвидиране на Делян Пеевски.  " Не е налице каквато и да била заплаха същият (един от обвиняемите) да извърши друго закононарушение, защото за това би трябвало да има някакви доказателства, най-малкото, че той ще пречи в хода на това досъдебно произвеждане, тъй като практиката, която се наложи в последните години, когато става въпрос и се замесва името на господин Пеевски, веднъж към този момент основният прокурор се извинява за това, че прокурори са повдигали обвиняване на група, която е желала да го убива господин Пеевски ", казва в правосъдно заседание адвокат на един от арестуваните в този момент по обвиняване в изнудване, представен от capital.bg.

Разследването на така наречен опит за ликвидиране на медийния магнат и народен представител от ДПС Делян Пеевски дефинитивно отиде в историята поради липса на закононарушение преди тъкмо 5 години. Тогава делото започна с гръмък арест на Венцислав Върбанов, Красимир Методиев и Георги Христов, които бяха арестувани за малко, а по-късно обвинени за опит за ликвидиране, който останал незавършен по независещи от тях условия. По делото бяха прикрепени само показанията на шефа на защитата и на един от гардовете на Пеевски, които са и създателите на сигналите до Министерство на вътрешните работи, че се готви убийството на шефа им. След като правосъдната сага завърши, прокуратурата отхвърли да образува досъдебно произвеждане против депутата от Движение за права и свободи за набеждаване. Отказът бе изработен от сегашния началник на спецпрокуратурата Димитър Франтишек. За сметка на това единият от упрекнатите - Георги Христов, съобщи тогава, че ще съди страната

 

Заключение

Към този момент обвинението наподобява напряко неуместно. Още повече че в началото обвиняването е било освен за изнудване, само че и за тероризъм. Засега не е доста ясно с какви доказателства разполага прокуратурата. По делата за ограниченията за неотклонение юристите на обвинените неведнъж подчертаваха, че няма никакви доказателства за изнудване на който и да било и че никой не е виждал отчета, който трябвало да бъде редактиран. Всичко се базира на показанията на един очевидец.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР